Spinspoele

Wie zijn we ?

Heemkundige kring de Spinspoele is een vereniging van vrienden met een voorliefde voor geschiedenis, met speciale aandacht voor de lokale geschiedenis en heemkunde van Vichte.

Ontstaan

De Spinspoele startte in 1965 op initiatief van Leonard Blockeel die de geschiedenis van Vichte onderzocht en heel wat boeken en artikels heeft nagelaten.

Leonard Blockeel (Vichte, 24 april 1924-Kortrijk, 6 februari 1993) was onderwijzer en schoolhoofd van de Gemeentelijke Lagere School van Vichte van 1944 tot 1985. Hij was nauw betrokken bij het verenigingsleven in zijn gemeente (K.S.A. Ter Vichten, Toneelgroep Streven, het Davidsfonds). De restauratie van de oude kerk van Vichte wakkerde zijn interesse in de lokale geschiedenis aan. Hij was oprichter van de heemkundige kring "de Spinspoele". Over de figuur van Blockeel, zie: F. SANTENS (red.), Het geheugen van Vichte. Gedenkboek Leonard Blockeel, Vichte, 1996.

Het werd een tijdje stil rond de vereniging na het overlijden van Leonard, maar in 2013 werd de vereniging terug actief op initiatief van Dr. Luc Vandamme, Tino Gabriƫl, Hubert Lanneau, Karl Lanneau, Karel Demeulemeester en Chantal Depaemelaere.

De verzamelde documentatie van Leonard Blockeel werd na zijn overlijden aan het Rijksarchief Kortrijk geschonken. De stukken werden in 2013-2014 beschreven door Chantal Depaemelaere, Youri Devlaminck, Anthony Nys en Hubert Lanneau van de heemkundige kring "de Spinspoele" van Vichte. De plaatsingslijst werd bewerkt door Hendrik Callewier.

Op 28 mei 2016 organiseerde de Spinspoele een historische evocatie rond Keizer Karel V samen met vele Vichtse verenigingen en vrijwilligers, exact 500 jaar na zijn eerste bezoek.