Geschiedenis van Vichte

Vichtse herbergen in 1807

In 1807 gaven de Franse heersers bevel aan de plaatselijke autoriteiten om een lijst op te maken van de in de gemeente bestaande drankgelegenheden. De lijst moest vooral de naam van de uitbater vermelden en men moest ook opgeven of ze van goede zeden en betrouwbaar waren. Te Vichte kregen geen herbergiers slechte punten en ze mochten dus hun herberg verder uitbaten.

Aangezien het hem hier vooral over de persoon van de herbergier te doen was, vermeldden veel gemeenten niet de naam van de herbergen. Voor Vichte deed men dat gelukkig wel, zodat we niet alleen vernemen dat er 9 drankgelegenheden waren en waar ze stonden, maar ook hoe ze heetten. De naam had men echter wel in het Frans vertaald, op één na ! We geven hier deze lijst:

L’Etoile, communement appelé‚ La Maison Commune, uitgebaat door Jan-Baptiste Van Meenen. Nu De Hert, Vichteplaats 52.

La Boutique, dans l’enceinte du principal groupe de maisons, Uitbater was François Peers. De verdwenen herberg “’t Gemeentehuis”, later “De Klokke” bij de Oude Kerk, kant kasteelwal.

L’Aigle, dans l’enceinte du principal groupe de maisons. Uitbater was Pierre Gilles De Cock. De andere verdwenen herberg bij de Oude Kerk, laatst “De Vlasboot” geheten, maar in de volksmond “Toonies”. De naam verwijst naar de Franse keizerlijke adelaar.

Le bonnet blanc, dans l’enceinte du principal groupe de maisons. Uitbater was Jacques Vandendriessche. Is de huidige café “Breughel”.

La maison du meunier, sur le Heirweg d’Audenarde à Courtrai. Uitbater was Jean Ottevaere. Was het huis bij de watermolen, nu Beukenhofstraat 26.

Le Chat, Heirweg, Uitgebaat door Jean Van Eeckhoutte, De voor een aantal jaren verdwenen herberg “De Katte”.

L’ Empereur, Heirweg. Uitgebaat door Jean Baptiste De Vogelaere. De naam “De Keizer” verwijst naar keizer Napoleon. Deze herberg werd tot in de jaren twintig van vorige eeuw uitgebaat door de familie De Meyere, die nooit anders dan “Keizers” werd genoemd. Daarna werd ze , “’t Nieuw Peerd” en is nu “De Gilde”.

‘t Heetjen, Heirweg, ainsi que sur le chemin menant du ponton d’ Escanafle à la Lys. Uitbater was Jean Holvoet. Deze herberg bestond nog begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Nu Beukenhofstraat 140.

Knock, sur le hameau den Knock. Uitbater was Jean Moreels.

De lijst was ondertekend door de toenmalige “maire” Judocus Van Tieghem, kastelein op het Oud Kasteel.

Het aantal herbergen was normaal te noemen. Anzegem telde 18 herbergen, Gijzelbrechtegem 2, Ingooigem 11, Kaster 10 en Tiegem 12. Hier werden geen herbergnamen vermeld. Het valt op dat alle herbergbazen “de bonne conduite” waren, precies zoals in Vichte. Te Gijzelbrechtegem waren ze zelfs “d’une conduite irréprochable”!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *