Geschiedenis van Vichte

Etymologie van “VICHTE”

De dorpsnaam Vichte komt van Fifta, de oude naam van de Kasselrijbeek, Prosties Beke of Vichtebeek, die zijn bronnen heeft ter hoogte van het Banhout en de grens vormde tussen de kasselrijen Oudenaarde en Kortrijk.

De Fifta is een zijbeek van de Gaverbeek (Viva). We begeven ons op een glibberig terrein indien we die naam willen verklaren. De vochtige ? De levendige? Is die vorm Fifta romeins ? Prekeltisch ? Oeralkeltisch ?

De anlautende F in Fifta werd verzacht tot V zoals engels folk = nederlands volk. Dit gebeurde niet aan het begin van de specifieke naamwoorden in bijvoorbeeld Fockbek, Fochteloo, Füchtenfeld, Feuchtwangen, Fichtenau, Fichtenberg. Schijnt de familienaam van der Vichten uitgestorven, dan is Verwichte bestaande in het Brugse, Tamines,…

De i bleef, zoals in het Letzeburgse Vichten. Klinkerwisselende vormen zijn weliswaar te horen in enkele bovenstaande toponiemen alsook in onder andere Vucht, Vught, Vogt, Vogtsburg im Kaiserstuhl, De Vecht ; in waterloopnamen als Vecht(e) ; in sibbenamen als von der Fechte uit Sleeswijk-Holstein.

De F evolueerde naar CH/G. Vergelijk duits Kraft nederlands kracht ; engels soft nederlands zacht ; engels after nederlands achter. Vermeldenswaard terzijde is dat ons woord gehucht afkomstig is van gehoefte, verzameling hoeven (en buur van… boer).

De tandletter T behielden we. De eind-A werd verdoft of verdween, zoals in italiaans Roma = nederlands Rome = duits Rom. Die a op het einde werd echter niet gedevokaliseerd in de duitse kreis-hoofdstadsnaam Vechta (autokenletters : VEC).

De Vicht of Vichtbach ontspringt nabij de Belgische grens en bespoelt de Duitse plaatsen Rötgen, Rott, Mulartshütte, Zweifall, Vicht (behorend tot de Gemeinde Gressenich), Münsterbusch, Stolberg en Donnerberg. Het “vocht” van de Vicht vloeit naar de Noordzee via de Inde, de Rur (Roer) en de Maas.

Twee Nederlandse hydroniemen dragen de naam Vecht : de Utrechtse Vecht en de Overijsselse Vecht.

De Utrechtse Vecht is gekanaliseerd en loopt vanuit Utrecht richting Amsterdam via Maarssen, Breukelen (vandaar het Amerikaanse Brooklyn) en Weesp, om dan aan het Muiderslot in het IJ-meer uit te monden.

De Overijsselse Vecht, die langer is, ontspringt en heeft een gedeelte van zijn loop in Duitsland waar hij Vechte wordt genoemd. Deze rivier bespoelt Schöppingen, Metelen, Schüttorf, Nordhor (van waaruit het Ems-Vechte-Kanaal), Emlichheim, Echteler, Laar, Gramsbergen (hier zijn we in Nederland in een streek die ook een Slag der Gulden Sporen heeft meegemaakt), Hardenberg, Ommen en Dalfsen. Ten noorden van Zwolle mondt de Vechte/Vecht uit in het Zwarte Water. Via het Zwarte Meer en het Ketelmeer wordt het Ijsselmeer bereikt.

Vichtenaren mogen fier zijn op hun dorpsnaam die, bij de fusies, de status van gemeentenaam verdiende. Met de Fiftanamen kunnen we de straat niet leggen doch er zijn er veel meer dan we denken.

Met dank aan Jacques Vanhamme, Allée du Jaquemart 8/38, 1400 Nivelles die ons deze originele tekst bezorgde.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *