Keizer Karel

Historische evocatie

1516

Woelige tijden. Nieuwe geluiden. Roofridders veroveren in naam van de Spaanse kroon een onbekende Nieuwe Wereld. In Italië bloeit de renaissance en brengt licht in de starre duisternis van de Middeleeuwen. Nieuwlichters met oproerige denkbeelden doen vanop de kansel én in universiteiten de Kerk en het Rijk op hun grondvesten daveren. Weldra raast een niets ontziende beeldenstorm door Europa. Ook de Nederlanden zal zij niet sparen …

 

Hét absolute hoofdpersonage in deze bepalende tijd is Karel van Luxemburg. Hertog van Bourgondië, regent over Aragon en Castilië, toekomstig Keizer. Heerser in een rijk waar de zon nooit ondergaat. En op 28 mei 1516 te gast op het kasteel van de Heren van Vichte.

Was hij op oorlogspad tegen het opstandige Doornik ? Of slechts op doorreis naar zijn bakermat Gent of het Hof te Mechelen ? Wat bespreekt de jonge vorst met zijn vertrouweling, de ervaren Jacob van der Vichte ? Halve waarheden, geruchten en verzinsels vertekenden doorheen de jaren de ware toedracht van de geschiedenis.

Om streekgenoten die er toen niet bij waren alsnog de kans te geven zich met eigen ogen van deze grootse historische gebeurtenis te vergewissen, doet Karel V, nu 500 jaar later, zijn feestelijke intrede in Vichte nog een laatste keer over.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *